torsdag 7 april 2011

ett säkert vårtecken

SÄDESÄRLAN!!
Jag mötte sädesärlan i förrgår..eller ja, mötte och mötte.. skulle tömma en kärra gödsel och skymtade något som satt på en stenmur intill..sneglade försiktigt och när synskärpan ställt in sig så såg jag henne, denna söta lilla fågel.

Om du tittar riktigt noga så ser du henne, har ringat in för att du skall veta vart du skall fästa blicken
Hon satt med huvudet vänt mot mig för att sedan vända sig helt och titta på mig.
Hade hon inte gjort det så hade jag varit övertygad om att det hade varit en skata *S*
Enligt  bondepraktikan så betyder det att man har ett lyckligt år framför sig om man möter sädesärlan, vänder hon sig ifrån dig och går/flyger iväg så är det motsatsen.. Så jag är nöjd :)
 från Wikipedia:
Sädesärla (Motacilla alba) är en fågel som tillhör familjen ärlor och piplärkor. Den häckar i större delen av Europa och Asien och delar av norra Afrika. Den är en stannfågel i de mildaste områdena av utbredningsområdet, men är i övrigt en flyttfågel som övervintrar i Afrika. Den förekommer också som en ovanlig häckfågel i Alaska. Den är en liten, slank, svartvit fågel med lång stjärt som den ofta vickar på.
Sädesärlan är en insektsätare som främst förekommer i öppna biotoper, ofta i närheten av bebyggelse och vatten. Den föredrar barmark för födosök och i stadsmiljöer har den anpassat sig till att söka sin föda på asfalterade ytor som parkeringar och dylikt. Den placerar sitt bo i hålor och skrevor i exempelvis flodbanker, stenmurar och byggnader.

det är den sötaste fågel jag vet!!