lördag 26 januari 2013

Mys / Mus..jobbigt att hålla isär för en katt..

Det verkar ligga i släkten.. i kattsläkten alltså..bland de av manligt kön.. det här med morgonmus och morgonmys. Pappa Svinto myntade ju detta i våras då han kom med en död mus och la på dörrmattan en morgon. Försökte få honom att förstå att det var skillnad på de där två orden..tills jag tänkte till och det slog mig att han är kille och för honom (dem/er) är det nog lika samma..
Läs det äldre lilla inlägget här: Morgonmys.. ehm... mus?!

Nu gjorde "lille Tjock" det också.. Jag gick emot mina principer och släppte ut katterna innan det ljusnat..och bam.. plötsligt dyker Prisse upp med en liten näbbmus och lägger i hallen.

Ja vad skall man säga..sådan far sådan son, även i djurens värld!

Vill du veta mer om denna lilla gulliga varelse så kolla in denna sidan.. de är inte så värst gulliga, ett av få giftiga däggdjur. Forskning och Framsteg; NÄBBMUS


Rävar och katter, liksom andra däggdjur med välutvecklat luktsinne, äter vanligtvis inte upp näbbmöss trots att de fångar dem. Katter älskar att leka med dem, men den som är oförståndig nog att äta upp en näbbmus börjar må illa. På sidan av kroppen mellan fram- och bakbenen sitter doftkörtlar som gör djuren oaptitliga.
Vattennäbbmusen tillhör sålunda den exklusiva skaran av giftiga däggdjur. Det finns bara fem i hela världen, varav två är näbbmöss.

Näbbmöss står så långt från gnagarna att de i själva verket är mer släkt med katt än med råtta!