fredag 28 november 2014

"En bra karl reder sig själv" alltså.. jag kan om jag vill och måste!

Tänkte mig på ett lite mer seriöst inlägg idag.
Inte för att jag känner mig vidare seriös, det gör jag mycket sällan..
Nej jag vill bara visa att jag kan leva ett ganska normalt liv här i lilla huset på åkern.

Det är ju första Advent på söndag så idag har jag gjort klart allt det där sista som jag liksom inte riktigt haft inspiration att göra tidigare.

liten detaljbild från mitt Adventslandskap

Ännu en detaljbild.. 
Årets dörrkrans med material från både Småland och Halland..
och troligtvis även från något land i Asien
Stjärnor inne och ljusslingor ute har varit uppe ett par veckor och idag var det fokus adventsljusstake och kransen på dörren.
Och så pepparkakor.

Jepp, jag har bakat pepparkakor.
Jag blir så trött.. det finns ju INGA vettiga pepparkakor att köpa i butik! Vad tänker de på??
Palmolja..?? Denna jävla palmolja. Snälla, gör ett val och rata denna produkt!
Vill man äta dessa kakor utan att de innehåller palmolja så blir det helt enkelt till att göra dem själv. 

Så idag blev det en halv sats av skurna pepparkakor med mandel.
En glutenfri liten knaprig sak med en fantastisk smak.
Gjorde degen och lät den ligga i kylen och vila, under tiden tog jag mig en promenad för att plocka hem lite mossa och annat grönt.
Hittade en ny väg..
Haha.. jag har bott här så länge och idag gick jag en väg jag inte ens visste fanns.. 

Väl hemma möts jag av en fantastisk doft av ärtsoppa. Ja, det håller jag också på att koka..igen.
Och den stora grytan lät jag stå och puttra på svag värme på spisen när jag var ute och traskade..
Grunden till min superdupergoda ärtsoppa.
Fläsklägg kokas separat och tillsätts sedan i soppan!
Nu är huset fyllt av dofter blandat av kaffe, pepparkakor, ärtsoppa och kanelljus.
Ahhh, så hemtrevligt.
Trist att katterna inte uppskattar detta så som jag gör.  Eller...?

Nu tänker jag luta mig tillbaka och njuta av en kopp hett kaffe och ett par av mina små godbitar innan det blir dags att göra sista rycket innan det blir kväll och vinet skall korkas upp.
Hoppas du haft en fin dag och att solen också har lyst där du befinner dig.
Solljus är vi alla så värda.

Tjipp!


ANNAS SKURNA PEPPARKAKOR MED MANDEL OCH UTAN PALMOLJA!

Du behöver typ..
(jag är ju inte så mycket för mått och krafs utan brukar mest höfta, men här får du lite riktlinjer iaf..)

 2dl sötmandel
200 gram smör
2 dl socker
(jag använder rårörsocker från Saltå)
1 dl ljus sirap
1 tsk bikarbonat
2 tsk kanel
2 tsk ingefära
2 tsk mald nejlika
6 dl mjöl
(jag använder glutenfritt)

Hacka mandeln grovt. Blanda smör, sirap och socker. Vispa i mandeln. Få degen/smeten jämn. Strö i kryddorna och bikarbonat. Häll i mjölet. Vispa. (smart om du använder en elvisp hela tiden) Släng upp smeten och forma till två korvar som du klär in i plastfolie och forma korvarna till den form du vill ha kakorna i sedan. Lägg in i kylen och låt vila där 2-3 timmar. Tag ut och skär upp i tunna bitar. Lägg på en plåt och in i ugnen på 175 grader. Mina tog ca 9 min men HÅLL KOLL!