tisdag 4 november 2014

Dofta-Lukta-Stinka

Det finns väl inget härligare än att uppleva en doft som väcker bra minnen lika jobbigt är det när det uppstår en lukt som väcker äckelminnen.. För det är väl skillnad på doft och lukt?
Egentligen är det inte det, det heter ju bla. 'luktsinne'. Meeen..

Det doftar gott och det luktar illa, en bra tumregel tycker jag. 'Att dofta' har en positiv värdeladdning medan 'Att lukta' är mer neutral. Jämför gärna med 'Att stinka'

Testa själv att 'smaka' på meningarna..
"Fy faan vad det doftar ruttna bananer och lik"
"Fy faan vad det luktar ruttna bananer och lik"
"Fy faan vad det stinker ruttna bananer och lik"

eller

"Här doftar det kloak"
"Här luktar det kloak"
"Här stinker det kloak"

"'Flower', parfymen med en doft av blomstrande ängar"
"'Flower', parfymen med en lukt av blomstrande ängar"
"'Flower', parfymen med en stank av blomstrande ängar"

och till sist

"Här serveras tapas med en doft av Spanien"
"Här serveras tapas med en lukt av Spanien"
"Här serveras tapas med en stank av Spanien"

Jag hoppas du fattar nu.
Det blir ganska roligt tycker jag, men det är nog bara för att jag är en livs levande OrdPolis :)


Nåväl. Något jag är ytterst övertygad om är att gemene man/kvinna har egna associationer till dofter/lukter. Jag kan till exempel få vårkänslor när jag känner att det gödslats åkrar (medan andra kan få kräkkänslor..) och jag kan nästan bli tårögd av saknad när jag kommer in i ett stall och känner doftblandningen av hö-halm-häst och ammoniak. Och tycker du att jag är knäpp så vet jag de som älskar doften av ny bil (vilket jag inte är i min smak, jag blir nästan illamående. ) och de som älskar doften av en duschkräm och relaterar den doften till en specifik plats och det är bara där den doften ska finnas.. Mer vanligt är väl de som älskar doften av solmogna jordgubbar eller nybakade kanelbullar. Det tror jag alla gör.

Ikväll fick jag en ny favorit på min lista.
Att komma hem till ett ganska mörkt och tomt hus och mötas av doften av en köttfärssås som stått på spisen heeeela dagen. En köttfärssås med rött vin, grädde, lök, vitlök, chilli, krossade tomater, broccoli, palsternacka, morot, champinjoner, basilika, salt, peppar och kanel. Och att bara behöva koka pastan för att sedan lägga upp det i en 'skål' tillsammans med ruccola och mozzarella.. hälla upp ett glas rött (en italiensk Zinfandel) och parkera i soffan. Tända en massa ljus och bara hålla kväll.
Det får liksom dagen som varit sådär att avslutas på ett bra sätt.

Känns bra att dagen bara varit sådär, för då vet jag att det kommer att bli en bra mycket bättre dag imorgon! Nu tänker jag luta mig bakåt och intaga horisontalläge.
Tack för idag.

Kram, hej.


Att förena nytta med nöje = Ett vinnande koncept

Det är tisdag och klockan är snart två och jag sitter (som oftast) på min plats vid köksbordet (rätt roligt det där..) Jag har alltså en benägenhet att alltid (nästan) sätta mig på samma stol. En 'läggning' som jag tror att de flesta har..vi är ju vanedjur. Roligt också att de gånger jag har besök här så är det aldrig någon som sätter sig på denna stol, även om jag inte skriker NEEEJ INTEEEEE DEEEEEN!! Och samtidigt slänger mig fram som en fotbollsmålvakt för att rädda stolen.. I scenariot i mitt huvud sker detta i ultrarapid och mitt skrik är sådär dovt, mörkt och liksom släpande..
Du fattar?
Nåväl, morgonen var ganska smärtsam.. Ni som har Facebook och Insta, ni har ju kunnat se i mina texter att jag i princip såg ut som ett vinkeljärn när jag vaknade..
Damn vad ryggen ska bråka emellanåt. Är det inte vaden, axlarna eller bröstrygg så är det ländrygg!
Hade ju känning redan igår efter klass nummer 1..och givetvis körde jag ändå klass nummer 2..
Jag får ju helt enkelt skylla mig själv som utsatte denna del av min kropp för så mycket "belastning" som det blev. Men jag har ju i alla fall fått sova i natt, så jag är nöjd. Tack PurePharma M3!

Körde bort till Gjuteriet i morse och började att värma upp och stretcha i lugn och ro (innan de andra två tjejerna skulle komma) Ganska skönt att vakna sådär. Hade jag gjort samma saker hemma så hade jag haft minst en katt som stört mig, och jag är övertygad om att de skulle planerat att jobba i skift..därför förlägger jag stretch i boxen.
Jag hann nästan bli klar innan jag fick sällskap.

Jävla trevligt det där att ibland öva på sina svagheter tillsammans med ett par stycken andra som övar på det som de har svårt med. Det är ganska tråkigt att vara själv i boxen. För att använda mig av en väns uttryck.. "Tråkigt att vara där ensam som en tölp" Och hon har ju rätt.
(Riktigt roligt att lära känna andra i boxen som man annars bara pratar lite flyktigt med innan klassen (eller efter) )

Ryggsmärtan försvann iom att jag var så mån om att 'komma loss' innan jag satte fart med något annat, och jag lyckades med ett par övningar som jag haft problem med under en tid. Sånt gör mig glad. Även om det inte ser mycket ut för världen för andra så skiter jag i det, JAG vet att det är bra gjort av mig. Att jag lyckats genomföra övningen korrekt på alla plan och med den vikt jag bestämt mig för. Ett av mina mål; Att bli stark!

Och det är det jag menar med det jag skriver i rubriken..
"Att förena nytta med nöje = vinnande koncept"
Mår man bra, har kul och skalar bort alla krav så lyckas man. Eller jag fungerar så i alla fall.
Testa du också.
Det är för övrigt ett koncept som funkar i alla sammanhang.. Som nu när jag sitter och skriver har jag mamma i 'öronen'. Du får själv lista ut vad som är nytta och var som är nöje i detta scenario. 

Nu skall jag fylla på 'saker' i min blivande köttfärssås som just nu bara står på spisen och gottar sig i rött matlagningsvin och grädde.. Det är verkligen nytta som kommer bli ett nöje ikväll!