onsdag 30 oktober 2013

Äppel, päppel, pirum, parum...och jag hittade min Precious

Känns ju sådär att klottra ner något efter att ha tagit del av ett utomordentligt välarbetat, välskivet, och riktigt intressant blogginlägg tidigare idag (länk ligger på min profilsida på Facebook, liksom på många andras)
Meeen när Karatebiffen skriker om att få recept då är det väl klart att jag ställer upp. För vem vill bråka med någon som kan karate? Jag kan stava till det, men jag tror inte det hjälper i närstrid va..

Jag har ju gått loss på mina äpplen som stormen drog ner från trädet. Känner mig duktigt präktig där jag stod i köket. Gjorde det mesta utom äppelpaj / kaka..men jag har många äpplen kvar så det kommer nog hinnas med.. Idag fick det räcka med mos, äppelchips och äppeldryck. Och allt är smaksatt med lite kanel. Älskar den kryddan (fast jag älskade min fina häst Kanel ännu mer, hoppas du har det bra på de evigt gröna ängarna) 


Att skala äpplen så att händerna skrumpnar är inget jag rekommenderar.. 
Men att äta det som blir tillagat är riktigt fint!
Så ta till dig mina tips och förvandla ditt kök-lägenhet-hus till en väldoftande plats fylld med äpplen och kanel. 

ÄPPELCHIPS

Du behöver;
Äpplen, kanel, ett bakplåtspapper, en plåt, en ugn och något annat att göra i ca fem timmar..

Gör såhär;
Skala och kärna ur äpplena, skiva i 1-3mm skivor och lägg på en plåt. Strö över kanel (eller annan krydda) och in i ugnen 60 grader ca fem timmar. Öppna luckan emellanåt så att ångan går ut (jag klämde en grytvante mellan ugn och lucka så det kunde försvinna ut hela tiden) Låt svalna. Ät / förvara i burk.

ÄPPELDRYCK

Du behöver;
Äpple, Vatten och kanelstänger

Gör såhär;
Dela äpplena i bitar och lägg i en stor bunke. Koka upp vatten och häll över äppelbitar och kanelstänger. Låt stå och dra ett par dagar. Sila av och häll upp på flaskor.

Jag skall prova att värma detta senare i höst, om det bara kan bli kallt någon gång..

Till lunch gjorde jag min egen version av byggargröt..inte mycket bygg (var ju inte cement har jag fått veta..) mest baserad på havregryn och quinoa för att provsmaka mitt äppelmos. Och den var helt ok. 
La såklart till granatäppelkärnor, måste ju prova något nytt. 


Idag har det tyvärr inte tillförts några nya ord till mitt ordförråd. Jag har letat och letat efter ord jag inte  förstår, men det fanns inga på hela dagen.. Däremot hittade jag min Precious. Trodde helt klart att jag slarvat bort den, och skämdes lite. Men mitt i allt ord letande kom den. Denna fantastiskt värdefulla gåva. Jag har nog aldrig blivit så uppvaktad någonsin förut, som jag blev denna söndag för ett par veckor sedan. Hade ju varit jädra typiskt om den kommit bort. Mm..får höra nu, hur många har fått en reflex som man slår runt handleden? Nää, just det. Nu förstår ni varför jag varit lite stressad att den försvunnit. Men nu kan jag andas ut igen och sova gott.





Gemenskap som inte finns någon annanstans

Jag log hela vägen hem från träningen igår kväll. 

Varför kan man kanske undra..jag som nästan aldrig är glad, hur kan det komma sig liksom..
(Ovanstående mening är kryddad med ironi...)
Svaret på frågan 'varför' är mycket enkelt..gemenskapen inne i boxen.
The CrossFit Community!

Visst går jag dit för att röra på dököttet och svettas..men jag hade aldrig gjort det om det inte var för alla underbara personer som gör på precis samma sätt.
Jag blir så glad när en tystare, relativt ny kille (från fotbollsvärlden tror jag) plötsligt säger 'det här är det bästa jag gjort, underbar känsla att komma hit, alla är så vänliga och glada. Det känns som att jag känner alla redan. Här kommer jag att stanna' 
Och det är ju precis så det är och ska vara! Tänk om fler kunde ta steget utanför sin egen komfortzon och knalla in i en box och inte tro att man måste vara vältränad för att börja.. Bara kom!

Tänk igår värmde jag upp vid sidan av en polis, övade repklättring tillsammans med en chef inom psykiatrin (tror jag hon jobbar med) växlade platser under passet med en nybliven SM silvermedaljör i roadracing, 'highfivade' en apotekare för att efter passet få lite hjälp med teknik i ringar av en VD för en stor matkedja och proffshjälp av en fd. cirkusartist i hur jag skall tänka/göra för att lära mig gå på händer (trots att jag är skitskraj att trilla på huvet och bryta nacken) 
I vilken annan sport finns denna mixen av personer som alla brinner för samma sak??

Underbara personer med samma intresse på andra orter än där jag bor har jag även lyckats bekanta mig med av olika anledningar. Vi har alla en gemensam nämnare utöver sporten..Vi är alla lite smått galna och har stora hjärtan. Det tror jag alla kan skriva under på!

Får inte heller glömma dagens nya ord; Putslustig 
Och här följer förklaringen om du ställer dig lika frågande till det ordet som jag..
spjuveraktigt, skojfrisk, skämtsam, rolig, smålustig.

Självklart måste jag ju ännu en gång visa vad jag åt när jag kom hem. Mycket viktigt!

Min special fläskpannkaka med rårivna morötter blandad med (osockrade) lingon och granatäppelkärnor samt lite pressad citron. Mumma!

4 ägg
250 g keso
1 dl mjölk
100-150 g riven ost
Rör ihop och häll över förbrynt tärnad varmrökt bog och strimlad purjolök i en ugnsfast form och in i ugnen på 220 grader.