söndag 19 juni 2011

Saft, saft, flädersaft...

Precis! Och så lägg till rabarber i den kombinationen. Aldrig provat den kombon, men jag förmodar att det blir finfint! Det roliga är att jag länge undrat vart tusan det växer fläder här, då jag är ny på denna ort..men vad märker jag? Jo, ett strort träd precis vid infarten till min gårdsplan..HAHA :)
Så det är det trädet samt egenodlade rabarber som är basen till denna saft.
Har även plockat  blommor och frusit in så jag kan göra saft längre fram i höst också :)
Under förkristen tid ansågs flädern garantera att goda husandar skulle stanna på gården. Ett danskt ordspråk lyder: "Hvor hylden ej vil gro, kan mennesket ikke bo" - Där fläder ej vill gro, kan ingen människa bo.
Det är så enkelt att göra denna typen av saft, man behöver varken koka eller ösa eller skumma..Bara sila efter fyra fem dagar och hälla upp på flaskor alt. frysa in. Jag har minskat på sockret i detta recept, men vill Du ha en lite mer barnvänlig saft så kan Du mycket väl dubbla sockermängden.
Lycka till!

ANNAS FLÄDER-RABARBER SAFT
  • 30 klasar fläderblommor
  • 6 späda rabarberstjälkar
  • 2 stora citroner
  • 1½ liter vatten
  • 1 kg strösocker
  • 30 g citronsyra
Lägg de nyplockade blomklasarna i ett kärl stort nog att rymma minst sju liter.
Borsta citronerna noga under varmt vatten och skiva dem tunnt.
Lägg dem i kärlet tillsammans med fläderblommorna.
Koka upp vatten och rör ner socker och citronsyra.
Häll den heta vätskan över fläderblommorna och citronerna. Täck kärlet med lock.
Låt saften stå svalt i 3-4 dagar.
Sila saften och häll upp den i flaskor och/eller plastlådor med lock.
Enklast att förvara saften i frysen, då den aldrig riktigt stelnar helt.